Background

In 2021 we shared the proposed plans for the Kootingal Hall and Library redevelopment over a 28-day community consultation period. During this time, we received a number of different ideas, concerns, compliments and questions about the proposed plans.

A Councillor Workshop was held on the 29 April 2021 where feedback received during this consultation period was presented for consideration by the Councillors. All Councillors agreed that retaining the integrity and heritage of the Hall is important and that of equal importance, the community also needed a bigger library space to support the growing demand and population. The outcome of the workshop was to change the plans to reflect the Kootingal Library being housed in a purpose-built adjoining section at the rear of the existing Kootingal War Memorial Hall.

After receiving tenders for design and construction of the facility it was made aware that due to significant market volatility in recent months in relation to material costs and subcontractor/consultant contract prices the concept designs may need to be adjusted slightly to better cater for the needs of the community and to best utlise the facility moving forward.

Scope

The scope of the project is to open up the interior of the building and refurbish as an open plan flexible floor-space library/community meeting and event area. It includes:

  • Remove internal walls between front and rear sections of the building
  • Installation of staff workroom at front of building
  • Installation of bathrooms in the location of existing library kitchen
  • Installation of access ramps and paving near side entrance to the building
  • Installation of large windows along the Northern side of the building
  • Renovate existing hall wet areas to create a dedicated children's space
  • Upgrade electrical and data
  • New and additional library resources (Makerspace equipment, books etc)

Goal

The project goal is to create a cultural hub for Kootingal and surrounding areas with a well situated, accessible library space and flexible floor plan, allowing for lounge seating, makerspace activities, children's literacy groups and community events.

Funding

This project has been made possible through numerous funding partners:

  • $1.2 million from the Australian Government’s Local Roads and Community Infrastructure Program:
  • $200,000 from State Library grant funding,
  • $80,000 from Council's Building Services Special Rate Variation (SRV),
  • $50,000 from Council's Building Services budget,
  • $300,000 from Council's General fund.

Provide a short summary of your question.

You have 150 characters left

Provide detailed information relating to your question.

You have 500 characters left

Select a respondent from the list that you would most like to answer your question.

Moderation Policy

These are the people that are listening and responding to your questions.

Kay Delahunt

Cultural and Community Services Manager

Jody Young

Communications and Engagement Officer

{{ question.title }}

{{ question.username }} asked

{{question.description}}

{{ answer.respondent.name }}
| Edited

Answer this question

Select the respondent who will be marked as answering the question

Provide the answer to the question. Answer can be saved as draft and published when complete.

No questions found